Buhar Kazanı Patlaması

Alınan standardı DampfKV'ye göre buhar kazanları tehlike potansiyellerine göre dört gruba ayrılır. Burada tehlike potansiyelini belirleyen iki parametre kazan su hacmi ve işletme basıncıdır.

Bu iki parametreye bağlı olarak kazan sınıfları söz konusu dört gruba ayrılmıştır.

Buhar Kazanı Patlama Riski 

En tehlikeli kazanlar ise, Grup IV kazanlardır. Grup III ve Grup IV tanımı aşağıda verilmiştir:

Grup III:

Su hacmi V = 10-50 litre ve işletme basınçları P>1 bar olan ve P (bar) x V (litre) <1.000 şartını sağlayan buhar kazanları

 

Grup IV:

Bunların dışında kalan buhar ve kaynar su kazanlarıdır.

pxV≤10.000 olan kazanlarla; pxV≤20.000 olan fakat TRD 604, 72 saat gözetimsiz işletme koşullarını yerine getiren ve p≤32 bar,

V ≤10.000litre, P≤2 t/h veya 1 .2 MW şartlarını da sağlayan kazanlar.

 

Bu kazaniann konuşlandırılması için, bina dışında ayrı bir kazan dairesi gerekir. Ayrıca bu kazanların yapımında belirli testlerin yapılması ve bunların sertifikalandırılması gerekir. Çalışma ömrü boyunca da periyodik olarak test edilmelidir.

Buhar Kazanı Patlama riskine karşı her yıl dıştan muayene, 3 yılda bir içten muayene ve 9 yılda bir basınç testi olarak özetlenebilir.Bu şartlar söz konusu standartlardan alınarak Türk Standartları'nda ve Belediye Yönetmelikleri'nde de yer almıştır. Türkiye için de sözü edilen kaynar su ve buhar kazanlarını otel, işyeri, alışveriş merkezi veya konut gibi binaların içine, üstüne, bitişiğine veya altına koymak yasaktır.

Buhar kazanları kullanımı birçok yerde tercih edilmektedir. Yani çok kullanılan bir ürün olduğu bilinmektedir. Bu yüzden de buhar kazanı patlama riskine karşı bazı önlemler alınmasının gerekliliği bilinmektedir. Bu kazanlar endüstriyel tesislerde sıklıkla kullanılmaktadır. Buralarda kullanılan buhar kazanları genelde çelik malzemeden üretilmiş olmaktadır. Çelik malzemeden üretildiği için de ısı yalıtımını çok kolaylıkla yapmaktadır. Bu da çoğu buhar kazanı kullanıcısı için büyük kolaylık sağlamaktadır.

Buhar Kazanı Patlama Riski ile ilgili blog yazımızı incelediğiniz için teşekkür ederiz.

 

Diğer Blog Yazılarımı